rørfornying

Alt du trenger å vite om rørfornying

Alt du trenger å vite om rørfornying

editorial

Rørfornying er en moderne og effektiv løsning for å forlenge levetiden til eksisterende rør uten behovet for omfattende gravearbeider. Det har vært en økende bevissthet rundt dette temaet i takt med at mange bygg nærmer seg tiden for rørutskiftning. I denne artikkelen vil vi dykke dypere inn i rørfornying – hva det innebærer, fordelene det har, og hvordan prosessen fungerer.

Hva er rørfornying?

Rørfornying, ofte referert til som rørsanering eller «No-Dig»-teknologi, er prosessen hvor gamle, skadede eller korroderte rør repareres internt ved å legge inn nye fôringer i eksisterende ledningsnett. Teknikken kan brukes på en rekke ulike typer rør, inkludert avløpsrør, vannledninger og varmerør. Metoden er spesielt gunstig i urbane områder hvor graving kan være kostbart, tidkrevende, og hvor det kan medføre store ulemper for befolkningen.

Dette innebærer vanligvis å bruke en form for strømpeforingssystem der en ny «strømpe» belagt med epoxyresin føres inn i røret, som da herder og danner et nytt rør inni det gamle. Denne innsatsen kureres under trykk eller varme, og binder seg til de indre overflatene av de eksisterende rørene, noe som skaper en sømløs, glatt og slitesterk rør innvendig.

image

Hvordan fungerer rørfornying?

Inspeksjon og vurdering

Før en rørfornying kan starte, gjennomføres det først en grundig inspeksjon og vurdering av det eksisterende rørsystemet. Denne prosessen innebærer ofte bruk av videoinspeksjon der et kamera føres gjennom rørene for å identifisere nøyaktig tilstanden til systemet. Basert på funnene kan spesialister da foreslå den mest effektive rørfornyingsteknikken og utarbeide en relevant arbeidsplan.

Forberedende arbeid

Når inspeksjonen er ferdig, og en metode er valgt, starter forberedelsene av rørene for rørfornying. Det innebærer vanligvis rengjøring av røret som skal fornyes for å fjerne smuss, avleiringer og røtter som kan forhindre at foringsmaterialet binder forskriftsmessig. Høytrykksspyling og mekanisk fresing er vanlige teknikker som brukes for å rense rørene før man påfører det nye fôret.

Installeringsprosessen

Installasjonen av nye rør skjer vanligvis gjennom enten strømpeforing eller sprekkforing av herdeplast. Disse metodene krever minimalt med gravearbeid og kan i stor grad gjennomføres gjennom eksisterende adgangspunkter som inspeksjonsluker eller små åpninger. Metsoden som velges avhenger av rørsystemets tilstand og hvilken typen arbeid som skal utføres.

For eksempel benyttes ofte strømpeforing der en fleksibel strømpe trekkes eller inverteres gjennom røret før den herdes. Sprekkforing er en annen teknikk som innebærer at et herdbart plastmateriale spinner inn i røret og sprayer røroveggene med en jevn heft av plast som hardner og lager et nytt rør inni det eksisterende røret.

Etterarbeid og inspeksjon

Etter at fôret er på plass og herdet, utføres ytterligere en inspeksjon for å sikre at installasjonen er vellykket. Dette etterarbeidet sikrer at rørene fungerer som de skal, og at det nye fôret har formet en sterk og tett barriere som vil beskytte rørledningen mot videre skade.

Vestfold Rørfornying AS

Velg Vestfold Rørfornying AS fordi kvalitet, fleksibilitet og god pris går hånd i hånd. Med bred kompetanse, sikrer de topputførelse på Østlandet. Investering i deres rørfornyingsløsninger betyr pålitelighet og utmerkede kundetilbakemeldinger.